Kreditupplysning vid privatlån

Effektiv ränta:
5.07 - 33.46 %
Lånebelopp:
5000 - 600000 kr
Period:
1-20 år
Åldersgräns:
20 år
Effektiv ränta:
4.7 - 33.75 %
Lånebelopp:
10000 - 600000 kr
Period:
1-15 år
Åldersgräns:
18 år
Effektiv ränta:
5.33 - 23.86 %
Lånebelopp:
15000 - 500000 kr
Period:
2-15 år
Åldersgräns:
20 år
Effektiv ränta:
10 - 33.39 %
Lånebelopp:
30000 - 500000 kr
Period:
2-15 år
Åldersgräns:
18 år
Effektiv ränta:
3.01 - 29.27 %
Lånebelopp:
5000 - 600000 kr
Period:
1-20 år
Åldersgräns:
18 år
Effektiv ränta:
10.91 - 32.49 %
Lånebelopp:
10000 - 100000 kr
Period:
12-84 månader
Åldersgräns:
20 år
Effektiv ränta:
9.22 - 32.74 %
Lånebelopp:
1000 - 50000 kr
Period:
5-72 månader
Åldersgräns:
18 år
Effektiv ränta:
4.04 - 29.33 %
Lånebelopp:
10000 - 600000 kr
Period:
1-20 år
Åldersgräns:
18 år
Effektiv ränta:
11.82 - 29.99 %
Lånebelopp:
10000 - 40000 kr
Period:
12-84 månader
Åldersgräns:
20 år
Effektiv ränta:
2.99 - 29.7 %
Lånebelopp:
5000 - 600000 kr
Period:
1-20 år
Åldersgräns:
18 år
Effektiv ränta:
5.63 - 22.07 %
Lånebelopp:
25000 - 500000 kr
Period:
2-15 år
Åldersgräns:
20 år
Effektiv ränta:
3.01 - 29.27 %
Lånebelopp:
5000 - 600000 kr
Period:
1-20 år
Åldersgräns:
18 år
Effektiv ränta:
33.83 - 33.83 %
Lånebelopp:
20000 - 150000 kr
Period:
2-12 år
Åldersgräns:
18 år

Innehållsförteckning:

Kreditupplysning & låna privat

En kreditupplysning är ett verktyg som används av långivare för att bedöma en persons kreditvärdighet innan ett lån beviljas. När man ansöker om ett privatlån är det vanligt att långivaren gör en kreditupplysning för att se till att personen som ansöker om lånet har en god ekonomisk historik och en stabil ekonomisk situation.

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad en kreditupplysning är, varför det behövs vid privatlån, hur det går till och vad det innebär att ansöka om ett lån med eller utan kreditupplysning och alternativ för lån utan UC.

Vad är en kreditupplysning och varför behövs den?

En kreditupplysning är en kontroll av en persons ekonomiska historik genomförd av en kreditupplysningsfirma såsom Upplysningscentralen (UC AB). Informationen som samlas in inkluderar bland annat tidigare lån och krediter, skulder och betalningsanmärkningar. Denna information används sedan av långivare för att bedöma en persons kreditvärdighet innan ett lån beviljas.

Kreditupplysning är viktigt vid privatlån eftersom det ger långivaren en bättre bild av låntagarens ekonomiska situation och historik och därmed möjlighet att bedöma om personen är kapabel att betala tillbaka lånet. Utan en kreditupplysning skulle långivaren inte ha tillräcklig information för att ta ett informerat beslut om att bevilja ett lån. En dålig kreditvärdighet kan leda till högre ränta eller avslag på ansökan.

Hur går en kreditupplysning till?

En kreditupplysning går till genom att en person ansöker om ett lån hos en långivare och långivaren kommer då att göra en kreditprövning hos en kreditupplysningsfirma som exempelvis Upplysningscentralen (UC) för att genomföra en kreditupplysning på personen. Långivaren skickar då personnummer och andra identifierande uppgifter till UC som sedan samlar in information om personens ekonomiska historik.

Information som samlas in inkluderar tidigare lån eller krediter, skulder och betalningsanmärkningar. Denna information analyseras sedan av UC och en kreditvärdighet fastställs. Långivaren får sedan tillgång till denna information och kan använda den för att bedöma om personen är lämplig att bevilja ett lån till.

Kreditupplysningen kan göras genom olika metoder ibland via en webbsida eller via en personligt möte med långivaren. Då kreditupplysningen är klar så får långivaren en kreditvärdighetsrapport och kan därefter fatta ett beslut om att bevilja eller inte bevilja lånet.

Kreditupplysningen görs enligt lag och är inte något negativt utan ett verktyg för långivaren att få en bättre bild på låntagarens ekonomiska situation och historik för att kunna bedöma om personen är kapabel att betala tillbaka lånet och inte hamnar i ekonomiska problem.

Vilka uppgifter samlas in vid en kreditupplysning?

Vid en kreditupplysning samlas in en mängd olika uppgifter om en person för att bedöma dennes kreditvärdighet. Dessa uppgifter kan inkludera:

 • Personuppgifter som namn, personnummer, adress och telefonnummer.
 • Uppgifter om tidigare lån eller krediter inklusive belopp, räntor och betalningshistorik.
 • Uppgifter om eventuella skulder och betalningsanmärkningar.
 • Uppgifter om inkomst och utgifter, inklusive arbete, inkomstkälla och eventuella andra inkomstkällor.
 • Uppgifter om inkomst och utgifter, inklusive arbete, inkomstkälla och eventuella andra inkomstkällor.

Dessa uppgifter samlas in från olika källor såsom Upplysningscentralen (UC), inkomstdeklarationer, skatteverket, bankkonton och kredithistorik. Dessa uppgifter används sedan för att skapa en kreditvärdighetsrapport som långivaren kan använda för att bedöma personens kreditvärdighet och avgöra om lånet ska beviljas eller inte.

Vad påverkar din kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en bedömning av en persons förmåga att betala tillbaka lån och krediter och är baserad på en rad olika faktorer. Några av de viktigaste faktorerna som påverkar kreditvärdighet är:

 • Betalningshistorik

  Om du har en historia av att betala tillbaka lån och krediter i tid så är det mer sannolikt att din kreditvärdighet är hög. Om du har en historia av att missa betalningar eller ha betalningsanmärkningar så kan det påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Skulder

  Om du har höga skulder kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Skulder kan innebära att du har svårt att betala tillbaka lån och krediter och därmed kan långivare bedöma dig som en högre riskkund.
 • Inkomst

  Din inkomst är också viktigt för din kreditvärdighet och desto högre inkomst desto bättre chanser att få ett lån beviljat med en låg ränta.
 • Kreditvärdighet hos UC

  UC är en av de viktigaste källorna för kreditupplysningar i Sverige och om du har många kreditupplysningar registrerade hos UC kan det påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Antalet kreditkort

  För många kreditkort kan påverka din kreditvärdighet negativt så det är bättre att begränsa antalet kreditkort och hålla dem i god ordning.
 • Andra lån och aktiva krediter

  Om du har många aktiva krediter samtidigt kan det påverka din kreditvärdighet negativt eftersom det kan signalera en hög skuldsaldo och svårigheter att hantera dina ekonomiska affärer.
 • Skuld hos kronofogden

  Om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden kan det påverka din kreditvärdighet negativt eftersom det kan signalera svårigheter att betala tillbaka skulder och därmed göra det svårt att få lån när du vill ta det.
 • Ekonomisk situation

  Din ekonomiska situation som helhet kan också påverka din kreditvärdighet. Om du har en stabil ekonomi med fast inkomst och låg skuldsaldo är det mer sannolikt att din kreditvärdighet är hög.
Kreditupplysning vid privatlån

Hur kan du förbättra din kreditvärdighet?

Följande är några sätt du kan förbättra din kreditvärdighet:

 • Ha en stabil inkomst

  Att ha en stabil inkomst och ett fast arbete kan hjälpa till att visa att du har förmågan att betala tillbaka ett lån eller en kredit.
 • Begränsa antalet kreditkort

  För många kreditkort kan påverka din kreditvärdighet negativt så det är bättre att säga upp kreditkort du inte behöver och hålla dem du använder i god ordning.
 • Ha ett lågt skuldsaldo

  Håll ditt skuldsaldo så lågt som möjligt och försök att betala av skulder så snart som möjligt så blir enklare att få ett lån beviljat när du vill låna.
 • Undvik betalningsanmärkningar

  Försök att undvika betalningsanmärkningar så mycket som möjligt eftersom det kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare när du ansöker om lån.
 • Gör en kreditupplysning

  Att beställa en kreditupplysning på sig själv regelbundet är ett bra sätt för att hålla koll på sin kreditvärdighet och för att hitta eventuella felaktigheter i sin kreditinformation.
 • Förbättra din kreditvärdighet genom att låna mindre summor

  Om du har en dålig kreditvärdighet kan det vara svårt att få ett större lån beviljat. Men om du ansöker om ett mindre lån och visar på att du kan betala tillbaka detta kan det hjälpa dig att förbättra din kreditvärdighet.
 • Sök hjälp

  Om du har svårt att hantera ditt skuldsaldo eller har svårt att betala tillbaka lån och krediter så skall du inte försöka låna pengar utan UC. En bra idé är istället att söka hjälp från en professionell rådgivare eller skuldrådgivare. De kan hjälpa dig att få en bättre överblick över din ekonomi och ge dig råd om hur du kan hantera ditt skuldsaldo på ett ansvarsfullt sätt. Se kontaktuppgifter för skuldrådgivningen.

Att ha en bra kreditvärdighet är viktigt eftersom det påverkar möjligheten att få ett lån beviljat och räntan du får på lånet. Genom att följa dessa råd kan du arbeta på att förbättra din kreditvärdighet och därmed öka dina chanser att få ett lån beviljat till en lägre ränta.

Vad händer om du får nej på din ansökan om privatlån?

Om din ansökan om privatlån avslås är det viktigt att ta reda på varför detta skedde. Vanligtvis kommer långivaren att ge dig en anledning till varför ansökan avslogs och det kan exempelvis vara på grund av din kreditvärdighet, inkomst eller skulder.

En av de vanligaste anledningarna till att ansökan avslås är att din kreditvärdighet inte uppfyller långivarens krav. Det kan vara på grund av en dålig betalningshistorik, höga skulder eller många kreditupplysningar hos UC.

Om din ansökan avslås kan det vara svårt att få ett lån beviljat från samma långivare igen men det finns fortfarande möjligheter att få ett lån från andra långivare inklusive de som erbjuder lån med UC. Det är viktigt att förbättra din kreditvärdighet och arbeta på att förbättra de faktorer som påverkar den för att öka chansen att få ett lån beviljat i framtiden.

Alternativ till privatlån utan kreditupplysning

 • Ansök om ett lån hos en kreditgivare som inte använder UC

  Det finns kreditgivare som inte använder UC för kreditupplysningar och därmed kan det vara möjligt att få ett lån utan UC. Men det är viktigt att notera att låna pengar utan UC ofta medför högre räntor och krav på säkerhet.
 • Ansök om ett SMS-lån eller snabblån

  Snabblån och SMS-lån är korta, snabba lån som ofta inte kräver en kreditupplysning via UC och beviljar lån i större utsträckning. Men det är viktigt att notera att dessa lån utan UC innebär ofta har höga räntor och korta återbetalningstider och bör undvikas.
 • Ta ett lån från en vän eller familjemedlem

  Det kan vara en möjlighet att låna pengar från en vän eller familjemedlem och då slippa en kreditupplysning. Men det är viktigt att ta hänsyn till relationen och att ha en tydlig överenskommelse om återbetalningen.
 • Ansök om ett lån hos en förening

  Det finns fackföreningar och medlemsföreningar som erbjuder lån ibland utan kreditupplysningar men det är viktigt att notera att det kan finnas andra krav och villkor för att få ett lån beviljat hos dessa föreningar.
Sammanfattning av viktig information om kreditupplysning vid privatlån

Sammanfattning av viktig information om kreditupplysning vid privatlån

 • En kreditupplysning är en bedömning av en persons förmåga att betala tillbaka lån och krediter och är en viktig del av processen för att bevilja ett privatlån.
 • Kreditupplysningar görs vanligtvis av UC (Upplysningscentralen) eller andra kreditupplysningsföretag och innefattar information om betalningshistorik, skulder och inkomst.
 • Kreditvärdighet är baserad på en rad olika faktorer inklusive betalningshistorik, skulder, inkomst och skuld hos kronofogden.
 • Om din ansökan om privatlån avslås kan det vara på grund av din kreditvärdighet, inkomst eller skulder.
 • Det finns alternativ till privatlån utan kreditupplysning såsom lån hos långivare där det inte görs en kreditupplysning, SMS-lån och lån från vänner och familj men det är viktigt att jämföra villkoren och krav för att välja det bästa alternativet för din ekonomiska situation.
 • För att öka chansen att få ett privatlån beviljat och förbättra din kreditvärdighet är det viktigt att ha en stabil ekonomi med fast inkomst och lågt skuldsaldo, samt att betala räkningar och skulder i tid så du inte får några betalningsanmärkningar.
 • Det kan vara en bra idé att söka rådgivning för att få hjälp med att hantera ditt skuldsaldo och förbättra din kreditvärdighet.

Detta är en kort sammanfattning av viktig information om kreditupplysning vid privatlån. Det finns mer detaljerade information om varje ämne längre upp på sidan som kan vara viktigt att beakta innan man ansöker om ett lån.

Vanliga frågor om kreditupplysning vid privatlån

Kan man göra en kreditupplysning på en privatperson?

Ja, det är möjligt att göra en kreditupplysning på en privatperson. Upplysningscentralen (UC) är en av de främsta kreditupplysningsföretagen i Sverige och erbjuder möjligheten att göra kreditupplysningar på privatpersoner. Det är viktigt att notera att det finns lagar och regler som reglerar vilka uppgifter som får samlas in och hur dessa får användas.

Kan man låna utan kreditupplysning?

Ja, det är möjligt att låna utan UC. Det finns långivare som erbjuder lån utan kreditupplysningar via UC men det är viktigt att notera att dessa lån ofta har högre räntor och krav på säkerhet. Det kan också vara svårare att få lån beviljade utan en kreditupplysning hos UC då det är Sveriges största aktör inom kreditupplysningar och även den aktör de flesta flesta långivare använder.

Hur många kreditupplysningar är för mycket?

Det finns ingen exakt gräns för hur många upplysningar som är för mycket. Men flera kreditupplysningar som görs på kort tid på en person kan signalera en mindre kreditvärdig person. Bästa och enklaste sättet att slippa många kreditupplysningar är att välja långivare noga alternativt välja en låneförmedlare som Zmarta och Lendo som låter banker och långivare som vill låna ut pengar tävla om dig genom att endast ta en kreditupplysning.

Vilka lån syns inte på UC?

Det finns vissa lån som inte syns på UC till exempel lån från vänner och familj eller lån från medlemsföreningar. Det finns också vissa kreditgivare som inte använder UC för kreditupplysningar. Men det är viktigt att notera att dessa lån ofta har högre räntor och krav på säkerhet. Det är därför viktigt att jämföra olika alternativ och deras villkor innan man bestämmer sig för att låna pengar.